Pirmasis susitikimas su Lietuvos bankų asociacija

2019 m. spalio 11 d.

Vakar Šiaulių pramonininkų asociacijoje viešėjo Lietuvos banko asociacijos (LBA) atstovai. Šiauliuose LBA pradėjo susitikimų ciklą su regionų verslininkais „Tam davė, o…“. Pasak LBA, tai būtina, norint griauti mitus, siejamus su verslo finansavimu.

LBA susitikimų ciklo startui Šiaulius pasirinko dėl gilių regiono pramonės tradicijų ir pažymint prieš 30 metų įkurtą pirmąją Lietuvoje regioninę pramonininkų asociaciją.

Anot Šiaulių pramonininkų, aktualijų informacijos srautas – didžiulis, o siekiant priimti tinkamus sprendimus, būtina susidaryti kuo platesnį situacijos vaizdą. „Aptartų temų spektras – nuo geopolitinių rizikų iki principinių nuostatų, susijusių su finansiniais įsipareigojimais – atskleidžia, kiek įvairiausių veiksnių gali lemti verslo rezultatus. Žvilgsnis iš šalies ir ekspertų įžvalgos yra labai vertingos“, – sakė Šiaulių pramonininkų asociacijos (ŠPA) prezidentas Alvydas Stulpinas.

Šalies įmonės nestovi vietoje: LBA fiksuoja nuolat augantį finansavimo poreikį, ypač – šalies regionuose. Paskolas yra mėginusios gauti 66 proc. įmonių, įsikūrusių ne didžiuosiuose šalies miestuose. LBA atliktos analizės duomenimis, verslo finansavimas nuo 2015-ųjų auga vidutiniškai 10 proc. kasmet, o šiuo metu jo portfelis vertinamas 13,02 mlrd. Eur.

Nepaisant to, kad lietuviškas verslas turi savo tradiciją ir nestokoja gerosios praktikos pavyzdžių, finansavimo sritis tebėra apaugusi mitais. Šiemet LBA surengtoje verslininkų apklausoje net 58 proc. respondentų, kurie nė nebandė ieškoti lėšų savo projektams, nurodė manantys, kad gauti banko paskolą būtų „sunku“ arba „labai sunku“. Tik 8 proc. įmonių, kurios nemėgino gauti bankų finansavimo, mano, kad tai yra lengva.

„Bankų misija – padėti šalies žmonėms ir verslui augti. Todėl norime padėti rasti atsakymus į kylančius klausimus ir pateikti informacijos, – sakė Mantas Zalatorius, LBA prezidentas. – Ciklo pavadinimas „Tam davė, o…“ užduoda toną atviram ir nuoširdžiam pasidalijimui patirtimi – jo siekiame suprasdami, kad Lietuva nėra vien sostinė, o mūsų šalies regionuose yra ir panašių, ir skirtingų rūpesčių.“

Po susitikimo su Šiaulių pramonės atstovais LBA planuoja vizitus į Kauną bei Panevėžį.